Tuotteen pakkauksella on monta tehtävää, ja sen perustehtäviin kuuluvat tuotteen suojaaminen ympäristöltä, ympäristön suojaaminen tuotteelta, tuotteen käsittelyn helpottaminen logistisessa ketjussa ja myös tiedon antaminen tuotteesta. Mukavaa, että olet löytänyt tämän blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena on tarraetiketit ja pakkaukset.

Pakkauksella on monta eri tehtävää

Pakkaus suojaa tuotetta ympäristöltä ja varmistaa, että se säilyy vahingoittumattomana koko sen kuljetus- ja varastointivaiheen ajan, kaupan hyllylle tai kuluttajalle saakka. Erilaiset tuotteet tarvitsevat erilaista suojaa ja pakkaus voi suojata sitä valolta ja UV-säteilyltä, kuivumiselta, hajoamiselta, vääntymiseltä ja monelta mekaaniselta rasitukselta, haihtumiselta, lämpötilan vaihteluilta, hajuilta, aromien haihtumiselta, bakteereilta, lialta, pilaantumiselta ja monelta muulta ulkoselta vaikutteelta. Toisinaan pakkaus suojelee myös ympäristöä tuotteelta, esimerkiksi erilaisilta kemikaaleilta ja vaarallisilta aineilta. Erilaiset vaaralliset aineet täytyy pakata niin, että pakkaus kestää kuljetusta ja erilaisten sääolojen aiheuttamaa rasitusta. Pakkauksen avulla voidaan myös varmistaa tuotteen aitous. Esimerkiksi erilaisilla turva- ja pakkaussineteillä voidaan varmistaa sekä tuotteen aitous ja se, että sitä ei ole avattu aiemmin. Pakkaus välittää myös pakolliset ja vapaaehtoiset pakkausmerkinnät, tuoteinformaation ja sen markkinointiin ja myyntiin liittyvät elementit, kuten kuvat, tekstit ja grafiikat. Tuoteinformaatio voi olla joko suoraan pakkauksessa tai sen voi välittää myös tarraetiketit tai tuotetarrat, osana pakkausta.

Pakkaus helpottaa tuotteen käsittelyä ja jakelua

Pakkauksen avulla tuote säilyy kunnossa koko logistisen ketjun ajan, mutta se myös auttaa tuotteen käsittelyssä ja mahdollistaa sen tehokkaan ja usein myös automaattisen käsittelyn. Oikeanlaisella pakkauksella on suuri merkitys tuotteen helpolle käsiteltävyydelle. Monilla tuotepakkauksilla on standardimitat, joita noudattavat sekä suunnittelijat, yritykset ja kaupat. Laissa on myös säädetty sellaisten pakkausten ominaisuuksista, jotka joutuvat kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa; niistä ei saa siirtyä ihmisen terveydelle vaarallisia määriä ainesosia elintarvikkeisiin, eivätkä ne saa muuttaa elintarvikkeen koostumusta tai aiheuttaa sen ainesosien heikentymistä. Erilaiset tuotteet tarvitsevat erilaisen pakkauksen. Esimerkiksi elintarvikkeiden kohdalla on suuri ero kuivien elintarvikkeiden, tuoreiden elintarvikkeiden, lihan, kalan ja juuston pakkaamisella, kuten myös nestemäisten tuotteiden, maitotuotteiden, einesten ja valmisruokien tai pakasteiden kohdalla. Pakkausmateriaaleja on myös paljon erilaisia ja suurin osa niiden ympäristövaikutuksesta tulee siitä, että ne parantavat tuotteen elinkaarta ja suojaavat tuotteita riittävästi. Hyvän pakkauksen avulla tuotehävikki on pienempää. Auraprint Oy tarjoaa etiketöintiratkaisut erilaisille tuotteille. 

jaa